Control 2018

Íme egy kis összegzés a 2018-as esztendőről

// RIOTE 2 //
2017. november 1. – 2019 augusztus 31.

LJUBLJANA - RIOTE 2 - JST

A RIOTE2 Erasmus+-os nemzetközi utcaszínházzal foglalkozó felnőttoktatási projektünk. A Control Stúdió ezzel magasabb szintre lépett, határokon átívelő tevékenységet folytat, kapcsolatokat épít, programokat szervez. Partnereink: Teatro tascabile di Bergamo (olasz), Kud Ljud (szlovén), Broken Spectacles (angol), Take Art (angol), Utcaszak (magyar), Shoshin (erdélyi magyar) partnerek. További részletek a projekt célkitűzéseiről, a megvalósult eseményekről itt olvashatóak. A projekt honlapja: www.riote.org

// KIÁLLÍTÁS A LUDWIG MÚZEUMBAN – GYENIS TIBOR FOLYTATJUK? //
Január 30 – március 18.

2017-ben Gyenis Tibor felkérésére 3 db riportfilmet készítettünk a Gyüttment fesztiválon (1. Vágvölgyi Gusztáv Pabló – közösségszervező – Inspi-ráció Egyesület, 2. Bihari Ádám – vályogépítész – Sárkollektíva, Pók családdal, akik kiköltöztek az erdőbe), ezek a filmek bemutatásra kerültek a Ludwig Múzeumban a Közös ügyeink című kiállítás keretében. A filmek megtekinthetőek itt.

A fesztivál előtt és alatt rögzített anyagokból egy spot is készült, mely a Green-Go rövidfilm versenyen 4. lett

// WEBTÉVÉ PROJEKT //
2018. március 1 – 2019. február 28.

Az Erősödő Civil Közösségek pályázatán 1 évre támogatást nyertünk egy gyerekek által szerkesztett webtévé beindítására. Heti rendszerességgel találkozunk a gyerekekkel, havonta 1 adást tervezünk. A tartalmat a gyerekek találják ki. Épp a napokban vetítettük le az első adást, hamarosan az internetre is felkerül. Készül youtube csatorna, facebook oldal, weboldal is. A program februárban ér véget, de szeretnék tovább folytatni, egyenlőre forrásteremtésen dolgozunk. A projekt terve itt olvasható. És az ECK-sok is írtak egy jó kis cikket.

// CSEH TAMÁS ÉS LEONARD COHEN EMLÉKEST KONCERTFILM //
2018 tavasz – nyár

Cseh&Cohen est 2017

A 2017-es Ördögkatlanon. Közel 4 órás koncertből raktunk össze egy 52 perces filmet. Az online premier a HVG-n volt. Majd az idei katlanon is bemutatásra került. Kritika is született róla, ami itt olvasható.

// MACHINARIUM //
június 14.

A Dunaszekcsői Általános Iskolában valósult meg a Gyereknapi program keretében. Élményműhely, Varázsóra és Márkus Színház gondoskodott a tartalomról.

// CONTROL ARCHÍVUM //

Egyesületünk oszlopos tagja, “Marci befejezte a Pécsi Megyei Könyvtár-Filmarchivum-Control hármas szerződésben foglalt kb. 2500 tekercs film beazonosítási munkáját. Ez jelenti azt, hogy ezeket a filmeket legalább 4x megemelte, leporolta, kijavította a befűzőszalagot, lepergette a Steenbeck ST901 tip. filmmegtekintő asztalon, felvitte a rendszerbe, visszacsomagolta és 10 tekercsenként remegő kézzel szürcsölte a kávéját (La Pavoni Europiccola tip. presszógépen főzve).
Számomra is beláthatalanul sok — rengeteg munka ez. Circa 2 és fél évig dolgozott rajta […] Reméljük, hogy lesz alkalmunk majd a filmek legjavából kóstolgatnunk Szekcsőn, vagy valamelyik veterán autósmoziban!” (Arató Péter)

// ÖRDÖGKATLAN //
július 31 – augusztus 4.

Control Ördögkatlan 2018

Az Ördögkatlanon nemcsak a Cseh&Cohen filmmel szerepeltünk. A Beremendi Kovácsműhely udvarában több programot is szerveztünk: fazekas-szobrász műhelyt üzemeltettünk, kemencét építettünk, kertmozit működtettünk és fotókiállítást is csináltunk.  A jelenlétet jövőre is tervezzük, reményeink szerint a RIOTE2 programelemeivel is bővítenénk a kínálatot (utcaszínházi előadások, szakmai beszélgetések, könyv és filmbemutatók).

// MÉDIATÁBOR //
augusztus 6 – 10.

Harmadjára volt a webtévés gyerekek is becsatlakoztak és ez a kiváló filmecske született. Nagy örömünkre a brazil FECEA – Festival de Cinema Escolar de Alvorada diákfilm fesztiválon ELSŐ HELYEZÉST ért el. Gratulálunk az alkotóknak, a helyi webtévés gyerekeknek, felnőtteknek, aki részt vettek a munkában. Ezúton is köszönjük az iskolának, hogy helyet biztosítottak a tábor megrendezéséhez.

// KÉPKÖZNAPOK //
augusztus 12 – 18.

Az idei Képköznapok az újratöltődés és nosztalgia jegyében zajlott, egy csomó régi arc, és jól sikerült alkotások. Íme a filmek, egy kivételével amitől a youtube besokalt :).// BKSZR //
(Baranya Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer)
3 különböző helyszín és alkalom

A program lényege, hogy baranyai könyvtárak évente jogosultak két ingyenes program megrendelésére. Minden éveben készül egy ajánló, amibe a Control is bekerült több programajánlattal is. Végül 3 alkalommal rendeltek tőlünk programot, Siklósbodonyba, Monyoródra és Okorágra.

// TOVÁBBI PROGRAMOK //

Ezeket csak felsorolás jelleggel: Krumplirétes fesztivál (itt is volt RIOTE 2 programelem külföldi és magyar partnerekkel, maszkok, otthonkák és vidámság, kiállítás, lesz majd róla videó is egyszercsak). A programról Kovács Balázs írt egy szép cikket Pozitív mellékhatások címmel. Magyar film napja, Adventi vásár satöbbik.

Krumplirétes 2018

TERVEK A JÖVŐRE

Utcaszínházas projekt. Webtévé. Képköznapok. Médiatábor. Vályogépítő tábor. Ördögkatlan. BKSZR. Egyéb 1-2 napos szekcsői program (vásárok, szent Iván éji mulatság, múzeumok éjszakája, stb. ezeket inkább az Otthonka Egyesület szervezi, de a Control is besegít)

Szép Ünnepeket Mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?