Értékmentés kamerával

2021 ugusztusában 6. alkalommal szerveztük a Médiatábort, helyi és vidéken élő, de dunaszekcsői gyökerekkel rendelkező gyerekeknek. A táborban 5 év alatt számos sikeres alkotás készült és jutott el hazai és nemzetközi filmfesztiválokra. A „Megbánjátok ti még ezt” c. film sikere Brazíliában, a Grand Hotel Dunaszekcső első helyezése hazai és orosz fesztiválokon azt mutatja, hogy a filmezés a gyerekek többsége számára több, mint hobbi.

A Grand Hotel Dunaszekcső c. film plakátja.

Az Értékmentés kamerával c. programunk keretében a médiatábor 5 éves történetnek a filmes „megírására” vállalkoztunk, mely alkotás összefoglalja a tábor történetét, részleteket tartalmaz korábbi alkotásokból, az alkotómunka folyamatáról, felvillantja a legjobb pillanatokat. A táborozókon kívül falubeli, idős segítő, Marcsa néni is mesél az élményeiről, ő az elmúlt 5 évben szereplőként is részt vett több díjnyertes filmben is.

A riportok készítését, de az utómunkálatokat – vágási, szerkesztési feladatokat – a gyerek végezték mentorok segítségével. A felvételek 2021. augusztustól – novemberig készültek, ekkor egy intenzív szerkesztési időszak következett 2021. 12 -2022. 01. hóban, majd 2022. februárjában vetítést szerveztünk. A szakmai munkát Rumann Gábor végezte a gyerekekkel, ő segítette a riportok elkészítését, az archív anyagok kiválasztását, a vágási munkákat. Csátich Renátó, videóval foglalkozó szakember a film összeállításában volt a gyerekek segítségére.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.